Voor de échte doe-het-zelvers: Pure champignons, volledig zelf kweken met de Archi-duc Kit. Volg het uitgekiende stappenplan en binnen 3 weken heb je heerlijk verse champignons.

"Uw eigen champignons, van de pot tot in de pan. Verrukkelijk!"

OPGELET: Indien je niet meteen opstart met de kit, bewaar deze dan tussen 2 en 15°C.

Producten

Witte champignons

Bruine champignons

Hoe werkt het?


  1. Dag 1: Laat de pot na aankoop tot rust komen in een ruimte op kamertemperatuur.


  2. Dag 2: Neem het deksel, de doorzichtige folie en de handleiding van de pot. (Opgelet: NIET weggooien). Haal vervolgens het zakje veengrond en de onderliggende, doorzichtige folie uit de pot. Die folie mag wel in de vuilnisbak.


  3. Dag 2: Verdeel het veen gelijkmatig over het substraat. Druk het veen NIET aan. Vernevel vervolgens +/- 10cl water over de veengrond en plaats de doorzichtige folie, de handleiding en het deksel opnieuw op de pot. Open de pot niet meer gedurende 1 week.


  4. Dag 9: Neem het deksel van de pot en verwijder ook de handleiding en de doorzichtige folie. Die folie mag nu in de vuilnisbak. Bevochtig het veen lichtjes met een nevelspuitje en plaats het deksel terug op de pot. Plaats de pot vervolgens in een frissere ruimte. Herhaal deze stap op dag 11, dag 13, dag 15, dag 17, dag 19 en dag 21.


  5. Na +/- 23 dagen kunt u de champignons plukken.


  6. Blijf na dag 23 het veen om de paar dagen lichtjes vernevelen en laat de pot staan in een frisse ruimte. OPGELET: de bruine champignons hebben minder water nodig dan de witte.

Tips + tricks


Puur

Dit potje bevat 100 % pure champignons: er zijn geen sproeistoffen aanwezig.


Oogst

Probeer de champignons op tijd te oogsten in het belang van volgende oogsten. Als je wacht tot het vliesje onder de hoed van de champignon open is, komen er sporen vrij en dit geeft een bruine kleur af. Dit is een volledig natuurlijk verschijnsel.


Groot

Je mag gerust de grootste champignons uitplukken en de kleinere laten staan tot de dag nadien.


Weinig

Als er weinig champignons op het potje staan, mag je die groter laten uitgroeien. In dit geval verstikken ze immers niet de andere, kleinere champignons, aangezien er plaats genoeg is in de pot.


Bewaren

Na het oogsten kan je de champignons in de koelkast bewaren. Verser kan je ze niet kopen.


2x / 3x

Meestal lukt het om een 2e en 3e oogst te plukken, maar dat ben je nooit helemaal zeker. De Archi-duc champignons zijn immers een volledig natuurlijk product, de situatie waarin de pot zich doorheen de kweek bevindt, kan het verloop van de teelt beïnvloeden.


Uitgeput

De tweede en derde oogst zullen telkens iets minder opbrengen doordat de voedingsbodem uitgeput raakt.


Tweede leven

Geef het potje een tweede leven als mini serre voor biokruiden of bladgroenten, met onze gloednieuwe "Veg@table."


Houdbaar

Indien je niet meteen opstart met de kit, bewaar deze dan tussen 2 en 15°C.

De Archiduc Kit is verkrijgbaar van oktober tot mei in verschillende supermarkten en tuincentra