

Archi-duc champignons zijn 100 % puur, vers en pesticidenvrij.
"The originals" zijn eenvoudig te kweken in de biologische veengrond: Volg de stappen en je zal ze zien groeien! Je kan ze bovendien snel oogsten, waarna het groeiproces gewoon opnieuw begint, en dit tot drie keer!
Voor de echte doe-het-zelvers: zie ook onze Archi-duc kit.
Producten


Bruine champignons
Hoe werkt het?
Plaats de pot in een tochtvrije ruimte, uit direct zonlicht, op kamertemperatuur.
Vernevel de champignons dagelijks met een nevelspuitje. Hoe groter de champignons, hoe meer water ze nodig hebben.
Probeer de champignons op tijd te oogsten. Hoe groter je ze laat uitgroeien, hoe minder slaagkans op volgende oogsten. Té grote champignons in een te volle pot verstikken immers de nieuwe, kleine champignons.
Het is belangrijk dat de champignons in hun geheel uit de veengrond worden verwijderd. Pluk ze daarom mét wortel.
Vernevel het veen na de eerste oogst met een nevelspuitje en plaats de pot in een frissere ruimte. (Opgelet: niet kouder dan 10°C)
Afhankelijk van de temperatuur heb je na +/- 8 dagen een nieuwe oogst. Dit geldt ook voor een eventuele derde oogst.

Tips + tricks
Puur
Dit potje bevat 100 % pure champignons: er zijn geen sproeistoffen aanwezig en er werden duurzame teelttechnieken toegepast.
Oogst
Probeer de champignons op tijd te oogsten in het belang van volgende oogsten. Als je wacht tot het vliesje onder de hoed van de champignon open is, komen er sporen vrij en dit geeft een bruine kleur af. Dit is een volledig natuurlijk verschijnsel.
Groot
Je mag gerust de grootste champignons uitplukken en de kleinere laten staan tot de dag nadien.
Weinig
Als er weinig champignons op het potje staan, mag je die groter laten uitgroeien. In dit geval verstikken ze immers niet de andere, kleinere champignons, aangezien er plaats genoeg is in de pot.
Bewaren
Na het oogsten, kan je de champignons in de koelkast bewaren. Verser kan je ze niet kopen.
2x / 3x
Meestal lukt het om een 2e en 3e oogst te plukken, maar dat ben je nooit helemaal zeker. De Archi-duc champignons zijn immers een volledig natuurlijk product, de situatie waarin de pot zich doorheen de kweek bevindt, kan het verloop van de teelt beïnvloeden.
Uitgeput
De tweede en derde oogst zullen telkens iets minder opbrengen doordat de voedingsbodem uitgeput raakt.
Tweede leven
Geef het potje een tweede leven als mini serre voor biokruiden of bladgroenten, met onze gloednieuwe "Veg@table."
Recepten

Champignonroomsaus
Champignonroomsaus
Voor 2 personen
Ingrediënten
- 15gr boter
- 250gr vers geplukte bruine champignons
- 50gr room
- Citroen
- Bladpeterselie
- Zout en zwarte peper
Bereiden
Verhit de boter in een sauspan.
Voeg de champignons toe en laat 2 min meestoven op matig vuur.
Blus met het citroensap en voeg er peper en zout bij.
Laat zo’n 15min verder garen op matig vuur.
Voeg op het einde de room toe en laat nog 2 min verder garen op een zacht vuur.
Mocht het zijn dat je de champignons reeds de dag ervoor heb geplukt en bewaard heb in de koelkast, dan kan het gebeuren dat ze wat teveel vocht aflaten. Giet het overtollig vocht af vooraleer je de room toevoegt.

Champignonroomsoep
Champignonroomsoep
Voor 2 personen
Ingrediënten
- Olijfolie
- 250gr vers geplukte bruine archi.duc champignons
- 50gr room
- 30cl water
- 100gr melk
- 15gr bloem
- 1 bouillonblokje
- Radijsscheuten
- Kervel
- Zout en zwarte peper
Bereiden
Verhit de ui en knoflook in olijfolie. Gebruik hiervoor een hoge pan.
Laat 4min op een matig vuur aanstoven.
Voeg de champignons toe en laat 5 min meestoven op matig vuur.
Voeg daarna de bouillon toe (1/3l water met bouillonblok).
Laat op hoger vuur zo’n 10min verder garen.
Na 10 min voeg je de melk, room en bloem toe en laat je het geheel op een iets zachter vuur verder pruttelen.
Alles zo’n 5 min verder laten koken.
Mix het geheel tot een smeuïge massa. Schenk in borden en werk af met radijsscheuten en fijngehakte kervel.

Gebakken champignons
Gebakken champignons
2 personen
Ingrediënten
- Boter
- 250gr vers geplukte archi.duc champignons
- Pijpajuin
- Tijm
- Zout en zwarte peper
- Citroen
Bereiden
Snij de vers geplukte champignons in fijne schijven.
Verhit de boter in een grote pan en bak de archi.duc champignons af en toe omscheppend tot ze gaan kleuren.
Let hierbij dat je de champignons pas toevoegt als de boter voldoende warm is. Kan ook perfect in olijfolie.
Matig het vuur en besprenkel met wat citroensap.
Voeg de tijm toe en kruid met zout en peper.
Klaar.

Champignons op Griekse wijze
Champignons op Griekse wijze
2 personen
Ingrediënten
- Olijfolie
- 1 ui
- 2 teentjes look
- 250gr vers geplukte witte archi.duc champignons
- 1/2 koffielepel zwarte peperbollen
- 3 laurierblaadjes
- Aceto bianco
- Tomatenpuree
Bereiden
Verhit de ui en knoflook in olijfolie.
Laat 4min op een matig vuur aanstoven.
Voeg 2 eetlepels aceto bianco toe.
Vermeng alle ingrediënten onder de ui en look.
Laat op een zacht vuur zo’n 15 min verder stoven.
Laat het geheel minsten een nacht in de koelkast.
Dit gerecht is uitstekend bij een zomerse barbecue.

Risotto met lichtgegaarde champignons
Risotto met lichtgegaarde champignons
2 personen
Ingrediënten
- Olijfolie
- Boter
- 1 ui
- 1 teentje look
- 250gr arboriorijst
- 250gr vers geplukte witte archi.duc champignons
- 1l kippenbouillon
- 1 glas wijn (droog)
- Bladpeterselie
- Parmezaan
- Zout en zwarte peper
Bereiden
Verhit de ui en knoflook in olijfolie. Gebruik hiervoor een hoge pan.
Laat 4min op een matig vuur aanstoven. Voeg een kleine lepel aceto bianco toe (typisch ingrediënt voor de Lomabardische risotto).
Giet de rijst erbij en roer 1min om in de ui en look.
Blus het geheel met een glas witte wijn en laat een paar min doorstoven zodat alles mooi glazig wordt.
Voeg hierna de kippenbouillon toe en laat verder doorkoken. Roer af en toe goed door de risotto. Roer zo lang tot het water net onder de rijstkorrels komt en het geheel wat pappig oogt.
Snij de vers geplukte champignons in fijne schijven.
Giet de risotto over in een kom, kruid met peper en zout en laat een eetlepel verse boter zich mengen met de risotto.
Presenteer in een diep bord en werk af met een laag champignons. Door de warmte van de risotto zullen de champignons licht garen vooraleer ze op tafel komen.
Eenmaal op tafel kan je dit gerecht afwerken met parmezaan, bladpeterselie en een lichte draai met de pepermolen.
Schenk hierbij een Gavi di Gavi wijn.

Toast champignon
Toast champignon
4 personen
Ingrediënten
- Boter
- 250gr vers geplukte archi.duc champignons
- Bladpeterselie
- 3 takjes tijm, blaadjes eraf gerist
- Zout en zwarte peper
- Krokant stokbrood
Bereiden
Verwarm de oven op 180°C.
Snij de vers geplukte champignons in fijne schijven.
Snij 3 plakken stokbrood van +/-2cm en besprenkel met olijfolie. Stop deze stukken in de oven. Houd in de gaten dat de broodjes mooi goudgeel worden.
Verhit de boter in een grote pan en bak de archi.duc champignons af en toe omscheppend tot ze gaan kleuren.
Blus zachtjes met een paar flinke scheuten citroensap. Voeg de tijm toe en kruid met zout en peper.
Leg de broodjes op een plank. Bestrooi deze met de champignons, versier met grof gehakt bladpeterselie en klaar.